Verwijzen als bedrijfsarts

Heeft je werknemer luchtwegklachten? 

Informatie over verwijzen als bedrijfsarts

Vermoed je dat blootstelling in de werksituatie leidt tot luchtwegklachten van uw werknemer? 

Je kunt je werknemer verwijzen als je specialistische ondersteuning nodig hebt op het raakvlak van werkomstandigheden en longaandoeningen. Onze uitgebreide expertise ligt op de relatie tussen blootstelling aan chemische en biologische stoffen in de werksituatie en longaandoeningen, zoals allergisch beroepsastma en extrinsieke allergische alveolitis (EAA), maar ook COPD, silicose en bronchiolitis. Wij proberen onze diensten altijd in samenwerking met de bedrijfsarts uit te voeren. Door de samenwerking proberen we onze kennis te delen en de bedrijfsgeneeskundige zorg voor de werknemer, ook op de lange termijn, te borgen. 

Soms zijn luchtwegklachten van een werknemer of een groep werknemers de aanleiding voor een blootstellingsonderzoek. De arbeidshygiënisten van het NKAL zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van een werkplekonderzoek in relatie tot een specifieke longaandoening. Een werkplekonderzoek is altijd maatwerk en gericht op de individuele werknemer. Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de mogelijke relatie tussen de klachten en blootstelling. Oftewel: hoe vaak en hoe intensief komt een werknemer in contact met de stof? Onderzoek naar de oorzaak is van groot belang voor de behandeling en prognose van een arbeidsgerelateerde longaandoening.

Het gebeurt regelmatig dat NKAL contact met een bedrijfsarts zoekt naar aanleiding van een verwijzing vanuit de curatieve zorg. Bij vermoeden op blootstelling aan stoffen in de werksituatie als oorzaak voor een longaandoening kunnen we (met goedkeuring van de werkgever) aanvullend onderzoek op de werkplek verrichten, bijvoorbeeld door seriële longfunctiemetingen of arbeidshygiënisch onderzoek.

Onze werkwijze

Er zijn voor verschillende bedrijfsgeneeskundige vraagstellingen waarvoor je kunt verwijzen:

1. Onderzoek naar de relatie tussen blootstelling en longaandoeningen

Na verwijzing volgt een uitgebreid medisch consult en longfunctieonderzoek. Op indicatie gebeurt longfunctieonderzoek zowel tijdens een werkperiode als tijdens een verlofperiode om de invloed van de werksituatie nauwkeurig te onderzoeken. Daarnaast zal een uitgebreide arbeidshygiënische anamnese plaatsvinden. Hierin worden gebruikte stoffen geïnventariseerd en het effect in relatie tot de longaandoening beoordeeld. Ook de verstrekte RI&E of andere blootstellingsrapportages worden onderzocht op mogelijke aanknopingspunten. Waar nodig wordt aanvullend literatuuronderzoek naar de relatie tussen de gevonden blootstelling en de longaandoening verricht.

2. Onderzoek naar belastbaarheid in de werksituatie

Na verwijzing volgt een uitgebreid medisch consult en longfunctieonderzoek, waar nodig aangevuld met een uitgebreide arbeidshygiënische anamnese. Op indicatie wordt ergometrie verricht. 

3. Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
NKAL heeft ervaring met PAGO’s voor diverse bedrijven en branches.

Klik hier voor meer informatie

Je kunt je werknemer verwijzen via onderstaand formulier.

Onze tarieven

Een consult na verwijzing door de bedrijfsarts omvat een uitgebreide beroepsanamnese, beoordeling van evt. aanwezige documenten met informatie over blootstelling en waar nodig aanvullend literatuuronderzoek. De kosten voor dit consult komen voor rekening van de werkgever. Deze is hiervoor mogelijk verzekerd. Indien de bedrijfsarts dit vooraf met de werknemer afstemt, dan kan het medische deel van de kosten bij de zorgverzekeraar worden gedeclareerd. Zie de tarievenlijst voor de kosten van beide opties. Bij declaratie bij de zorgverzekeraar kan de werknemer te maken krijgen met betaling van het eigen risico.

Bekijk onze tarieven

Direct verwijzen als bedrijfsarts

Verwijs als bedrijfsarts

Indien een van beide vragen ‘nee’ dan overleg voorafgaand aan verwijzing met NKAL over de mogelijkheden, link naar helpdesk@nkal.nl of telefonisch.

Verwijzend bedrijfsarts
Contactgegevens bedrijfsgeneeskundige dienst
Informatie werknemer
Informatie werksituatie
Vraagstelling

Verstuur beschikbare blootstellingsdocumenten, zoals RI&E, MSDS-en of andere relevante blootstellingsrapportages via een beveiligde mail naar helpdesk@nkal.nl.

Alleen volledig ingevulde formulieren worden in behandeling genomen. Indien gegevens niet bekend of niet van toepassing zijn, dient u een “-” of “nvt” in te vullen.

Direct verwijzen

Polikliniek verwijsformulier

Verwijzen

Ik heb een vraag

Heb je een vraag? Neem dan contact op met NKAL.

Contact